Cattery
Leering Eyes

Hobby Fokker van
Maine Coon's

Overige Informatie Kittens 

  • Stamboom 
  • Kosten/Prijs
  • Aanschaf
  • Gezondheid
  • Fokkittens

Aanschaf

Tussen de 450 en de 650 is toch wel het meest voorkomende bedrag voor een Maine Coon, als je die koopt in Nederland. In België kosten Maine Coon kittens meestal tussen de 550 en 750 euro. In het buitenland kan het wel eens oplopen tot 1500 euro. Voor een Selkirk rex ligt dit tussen de 300 en 1000 euro dit ligt aan de vacht type. Wat de prijs precies is, ligt vaak ook aan wat de fokker er allemaal voor doet. Of hij de kittens test of niet en waar op hij test, of hij chipt enz. Maar over het algemeen mag je voor die gemiddelde prijs een stamboom verwachten, 2 maal een inenting, kitten is enkele malen ontwormd en dat beide ouders getest zijn op enkele ziektes zoals bijv. erfelijke aandoeningen. Verder is de prijs bij sommige cattery's ook nog afhankelijk of je van plan bent om met de kat te fokken, zie daarvoor het aparte stukje op deze pagina. Wanneer je daadwerkelijk op zoek gaat naar een Ras kitten, vraag dan ook naar de resultaten van de testen van de ouders en/of kittens. Het is niet gezegd dat met geteste ouders een kitten dan ook helemaal gezond zal zijn. Maar als de ouders van het kitten volgens de testen vrij zijn van een bepaalde ziekte, is de kans natuurlijk groter dat je kitten die ziekte ook niet onder de leden heeft, dan wanneer er niet getest is. Ook is altijd handig als je gaat kijken bij een  kitten hier en daar eens wat info over stamboom lijnen te vragen. Ditzelfde geld natuurlijk wanneer je kiest voor een oudere raskat. 

Kosten

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de kosten van de stamboom dus vrijwel te verwaarlozen op een bedrag van bijv. 600 euro. De meeste kosten zitten echter in de dierenarts, voer, verzorging, etc. Ook in het serieus en gezond fokken gaat een heleboel tijd en geld in zitten. 
Al die kosten bij elkaar maken vaak dat er niet veel aan verdient zal worden. Wanneer je een nest hebt met enkele tegenslagen, dan kunnen er natuurlijk nog meer kosten bij komen kijken, maar die zijn dan ook gewoon voor de fokker en deze zal dit dan ook niet door berekenen aan diegene die zo'n kitten koopt. 

Het is te begrijpen dat je een raskitten met stamboom voor 500,- euro erg duur vindt. Laten we eerlijk zijn, het is ook veel geld. En natuurlijk zijn er ook wel kittens die voor een euro of 250 verkocht worden die nergens last van zullen krijgen, maar uit de vele verhalen blijkt het toch vaak slecht af te lopen. 

Het belangrijkste is dat als je voor een kitten gaat jij er een goed gevoel bij hebt. Het is belangrijk, dat je van je kat houdt. Hoe het allemaal af zal lopen is niet bekend, maar wel dat je de kat een gouden tijd kunt geven. Echte tips voor waar je dus een kitten kunt kopen tegen een lage prijs zal je hier dus ook niet vinden, dat begrijp je inmiddels ook wel. Maar probeer anders toch te gaan voor een herplaatser, een oudere Kat die om wat voor reden dan ook een nieuw tehuis zoekt. 

Gezondheid

 Als je 600 euro betaald hebt, geeft je dat natuurlijk ook nog geen garantie dat het een goede fokker is. Dus wees ook dan nog alert. Het is zaak om je goed voor te bereiden op de aankoop van een kitten, dat betekend ook lezen wat de ziektes zijn die voorkomen en dan vragen aan de eventuele fokker stellen zoals bijv. zijn de ouders getest op HCM/PKD PL en eventueel HD. Zo niet waarom niet? 

Zijn er verder voorouders getest en krijg je een kopie van alle testen enz. Een katertje dat met de leeftijd van een half jaar oud getest is, voor dat hij kittens maakte en daar negatief getest is, zegt nog niet veel is wel gebleken uit ervaring.

Een stamboom is ook nog geen garantie, ook al heb je een mooie stamboom en testen, toch kan je daar de eerst paar maandjes al bijv. 300euro aan dierenarts kosten aan kwijt zijn. Ga zeker niet zomaar blind een nieuwe raskitten kopen alleen omdat hij goedkoop is. 

Maar iedere keer kom je ook weer mensen tegen die een ras kitten zonder stamboom hebben gekocht en hier veel problemen mee krijgen. De hoogte van de DA rekening is dan vaak binnen de kortste keer al hoger als de aanschafprijs van het kitten. Bij de een kunnen ze meteen door naar de DA hollen omdat het kitten stikt van de wormen of dat later blijkt dat het kitten een ernstige hart afwijking heeft. Dat wil je natuurlijk niet, want met een jaar als het niet eerder is kan je het beestje kwijt zijn en wil je dat verdriet? Want meteen nadat je een kat in huis hebt ben je er natuurlijk al aan gehecht. 


Kortom met of zonder stamboom een echte garantie is er nooit dat je kat gezond zal blijven, echter is de kans bij een Kat met stamboom en gemiddelde prijs wel groter. 
In ieder geval wat je ook beslist te kiezen, bijv. een goedkoop of duurder kitten, probeer voor jezelf eerst zoveel mogelijk zekerheid te krijgen dat het allemaal goed is. Je zal later immers grote spijt hebben als blijkt dat, wanneer je wat beter had opgelet je veel verdriet had kunnen voorkomen.  

Stamboom

Er worden veel Raskittens aangeboden op advertentie sites zonder stamboom, vraag je eens af waarom die zonder stamboom worden aangeboden. Vaak zijn het inteelt nestjes, nestjes die geboren zijn uit met erfelijke ziektes verdachte lijnen en/of geen raszuivere nestjes. Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar in veel gevallen is een aangeboden raskitten zonder stamboom dus geen zuiver koffie. 
Het kan natuurlijk ook wel anders zijn, want om een stamboom aan te kunnen vragen moet je wel lid zijn van een fokkersvereniging. Niet alle mensen willen bij een vereniging, sommige mensen willen 1x in hun leven misschien een nestje omdat ze het leuk vinden een keer mee gemaakt te hebben. Die mensen gaan zich dan vaak niet bij een vereniging aansluiten en zullen dus ook geen stamboom hebben. Echter komt dit in verhouding niet zo veel voor. 

Een stamboom is niet alleen voor het fokken of showen, ook kun je een stukje geschiedenis aflezen aan de voorouders. Als je kitten bijv. ziek wordt en een erfelijke ziekte blijkt te hebben, kan je in via de stamboom gaan zoeken naar de boosdoener. 

En voor de prijs hoeft een stamboom ook niet gelaten te worden. In verhouding met de totale aanschaf kost een stamboom bijna niets, namelijk een euro of 10. 

De stambomen worden pas verstrekt als er een bewijs van castratie verstrekt door een dierenarts overlegd is.

Er kan ook voor vroegcastratie gekozen worden dan krijgt het kitten de stamboom met de verhuizing mee. 

 

Fokkittens

Sommige fokkers hanteren verschillende prijzen tussen een  kitten wat voor de fok gaat of een kitten dat als huiskat zal leven. In principe wordt er voor dat nestje dezelfde kosten gemaakt, maar het kan zijn dat er bijvoorbeeld extra testen worden verricht of je bepaalde extra's krijgt bij een fokkitten. Maar vaak is er geen speciale behandeling voor de kittens qua tests etc., misschien een verschil in het contract, maar dat zal per fokker verschillen. Een van de reden kan ook zijn dat de fokkers meer vragen, omdat jij later weer geld kunt verdienen aan dat kitten. 

Het zal allemaal wel een beetje uit het buitenland zijn komen overwaaien. In Amerika is het namelijk heel normaal dat je meer betaald. Schijnbaar is het ook in Duitsland vrij normaal dat er bijvoorbeeld 300 euro bovenop het bedrag komt als je ermee wil fokken. Misschien is het daar en in andere landen ook wel zo dat als je niet meer vraagt je geen goede fokker bent. Waarschijnlijk dat dat ook de prijs bepaald. Net als wanneer je hier in Nederland 250 Euro gaat vragen voor een kitten, zal dat niet goed overkomen in de fokkers wereld. 

Sommige van de fokkers waarbij je meer betaald, bieden dus voordelen. Zoals de eerste keus uit het nest en mocht de kat onvruchtbaar blijken dan krijg je je geld retour of je kan een volgend kitten gratis krijgen. Ook kun je natuurlijk dan zelf extra's bij de fokker aandragen, zoals wat vaker de ouders van het kittentje te laten hertesten. Daarnaast is het ook vaak zo dat over het algemeen toch het kitten met het beste rasuiterlijk aan fokkers verkocht wordt. Het ene kitten heeft nou eenmaal meer fok of show kwaliteit dan het andere. Maar bij anderen is het alleen een ander contract dan een huiskat contract. 

Natuurlijk geldt dit ook wel voor fokkers die een normale prijs vragen. Sowieso is het vaak een ander contract voor huiskat en fokkat, maar voor sommigen bieden een nieuw  kitten aan wanneer blijkt dat deze niet geschikt is om mee te fokken. 

Iedereen mag zijn prijs bepalen en als iemand vindt dat zijn kittens zo bijzonder zijn dat ze een paar honderd euro meer mogen kosten dan die van een ander, prima. Maar het is natuurlijk wel wat vreemd, wanneer je voor precies hetzelfde kitten met precies dezelfde behandeling, meer moet betalen als je er misschien mee wilt fokken dan wanneer je het enkel als huiskat neemt. Zeker omdat de ene fokker wel meer vraagt en de ander niet. Er is op zich dus ook niets mis mee om meer te vragen, maar wanneer er verder in de behandeling etc. geen verschil zit, is het de vraag of er dan nog een goed argument is om meer te vragen. 

Kortom in sommige gevallen biedt het meer betalen voor een kitten voor de fok dus voordelen en soms maakt het ook niets uit. Het is dus helemaal aan jezelf wat je kiest en wat je voorkeur heeft. Maar het is in ieder geval wel duidelijk dat je niet enkel naar het prijsverschil moet kijken, maar in eerste instantie vooral naar wat je wel of niet krijgt. 

 

Bron: www.mainecoon.nl