Cattery
Leering Eyes

Hobby Fokker van
Maine Coon's

Rasbeschrijving Britse korthaar

De Geschiedenis van de Brits Korthaar:
De Brits korthaar word wel liefhebbend "Teddybeer" genoemd door zijn aanbidders. Anders als dat dit koosnaampje doet vermoeden is de Brits Korthaar niet alleen een kat om te knuffelen. De Brits Korthaar is een ongecompliceerd, vriendelijk ras met een evenwichtig en aanhankelijk karakter. Hij past zich makkelijk aan, leert snel, bezit een robuust lichaam en vereist weinig vacht-onderhoud. Het is geen wonder dat dit ras een van de populairste rassen is!De brits korthaar is een zeer sterk ras. Hij kan zich zeer snel aanpassen aan nieuwe situaties zonder zijn interesse in uiteenlopende zaken op de geven. De Brits korthaar houd van kinderen en houd ervan dicht bij de mensen te zijn zonder zich op te dringen, doch is hij net zo toegewijd als een hond. Deze kat is een rustige huisvriend. Dit ras is nooit humeurig en kan de humor van bepaalde zaken wel inzien. Beide sexen kunnen over het algemeen goed samen met honden en andere huisdieren als ze op de goede wijze met elkaar zijn geïntroduceerd.
Een Brit houdt erg van spelen en kan uren zoet zijn met een muisje, balletje of propje papier. Een brit heeft beweging nodig om goed in conditie te blijven en een krabpaal is eigenlijk een pré. Een brit blijft tot op hoge leeftijd speels.
Sommige kleuren zoals de zilver kleuren (zilver tabby, zilver shaded ed.) zijn vaak wat levendiger en temperamentvoller. De zachtere karakters komen vaak voor onder de verdunde kleuren zoals blauw en creme.
De Britten hebben de gewoonte nieuwe bezoekers uitgebreid te inspecteren en terwijl ze dit doen geven ze vaak wat knuffels weg. Nadat deze behoefte bevredigd is loopt de kat koninklijk weg en gaat rustig de bezoeker zitten bekijken van een respectvolle afstand.
De Brits korthaar staat bekend om zijn intelligentie en grote leercapaciteit. Ze hebben een uitstekend geheugen. Als ze eenmaal geleerd hebben hoe ze een deur moeten openen, dan zullen ze dit niet meer vergeten.
Als dit ras eenmaal gewend is aan een dagelijkse routine dan zullen ze erop staan dat je je houd aan deze routine.
Over het algemeen zijn volwassen britten moedig en niet snel bang. In panieksituaties blijft de brit vaak verbazend rustig.
Kortom, de Brits korthaar is een perfecte familiekat!


Algehele bouw van de Brits Korthaar (BKH):
De BKH is een compacte evenwichtig gebouwde en krachtige kat met een stevig en gespierd lichaam, met een brede borst, stevige korte rechte poten met ronde voeten
De staart is dik aan de basis en is rond aan het uiteinde.
De kop is rond met een goede ruimte tussen de kleine oren. Ronde wangen, stevige kin, grote ogen, rond en open en een korte brede neus. De vacht is kort en dicht ingeplant.

Kop: Rond gezicht met volle wangen en een brede schedel met ronde beenderstructuur Kop wordt op een korte dikke nek gedragen.

Neus: De neus zelf moet kort, breed en recht zijn.
En profiel een afgerond voorhoofd, overgaande in een korte rechte neus met een overgang (neusaanzet) die niet te geprononceerd mag zijn, (geen stop) maar een lichte welving.

Kin: Een volle stevige en brede kin. Een afwijking hiervan resulteert in een fout. Het gebit MOET sluitend zijn. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin behoort nagenoeg recht te zijn.

Oren: Klein, breed aan de basis, afgerond aan de bovenzijde, zodanig uit elkaar geplaatst dat ze de contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van het oor moet goed behaard zijn, de binnenkant niet te veel.

Ogen: Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst, geen neiging tot Oriëntale vorm.

Lichaam: Compact lichaam met korte rechte rug. Diepe borst en laag op de poten. De romp even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.

Poten en voeten: Poten kort, recht en stevig, ronde voeten.

Staart: Dikke staart van gemiddelde lengte. Breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde.

Vacht: Korte, stevig aanvoelende, dicht ingeplante, veerkrachtige vacht. Een zachte of te lange en losse vacht is incorrect.

Conditie: Perfecte lichamelijke conditie en een alerte en vitale indruk gevend.

Fouten:
Kaak en mondmisvormingen, staartmisvormingen en elke andere anatomische
afwijking
2. Te lange, zachte, losse vacht, pluizige staart.
3. Geprononceerde stop
4. Zwakke kin
5. Geprononceerde snorhaarkussentjes

Inhouden van titels of U1 bij kittens:
1. Boven- of onderbeet
2. Afwijking van botstructuur van de staart of andere lichamelijke afwijking.
3. Te lange of losse vacht (bij volwassen katten)
4. Te geprononceerde stop, vlak uiterlijk of stomp neusje.
5. Ieder ander defect vermeld in de ‘list of defects’


Hoe behoort een Brits korthaar eruit te zien:
De brit behoort een medium tot groot en compact lichaam te hebben, met een gespierde borst, stevige schouders en een egale rug. Poezen zijn over het algemeen minder robuust dan katers.
Het hoofd van de brit is rond en massief met een rond gezicht en een korte dikke nek, sterke kin, en ronde wangen. Katers hebben meestal dikkere wangen.
De poten behoren kort tot gemiddeld van lengte te zijn. De voeten behoren rond en dik te zijn.
De staart mag medium van lengte zijn en in overeenstemming met het lichaam, dikker aan de basis met een rond uiteinde.
De oren zijn klein tot medium van grootte en behoren wijd uit elkaar te staan. Ze moeten mooi met het hoofd meeronden.
De brit behoort grote ronde wijd open ogen te hebben. Bij de meeste vachtkleuren behoort een gouden of koperen oogkleur en bij sommige kleuren is blauw, groen of hazelnoot kleur toegestaan.
De neus is medium van grootte, breed met een zachte stop als je het profiel bekijkt.
De vacht is kort, met een fijne structuur en een dikke ondervacht. De vacht mag echter niet wollig zijn en behoort iets van het lichaam af te staan. De vacht behoort geheel doorgekleurd te zijn.

De brits korthaar is in de 19e eeuw ontstaan uit de boerderij, straat en huiskatten in Engeland. Door het kruisen van de beste katten en later, ook kruisingen met de perzisch langhaar werd de Brits Korthaar tot wat hij nu is. Nog steeds worden zo nu en dan Perzische katten ingekruisd om het mooie type van de Brit te behouden. Dit is echter niet geheel meer noodzakelijk, daar het fokbestand momenteel afdoende mogelijkheden binnen het eigen ras bied. Het langhaargen zit echter nog steeds in het ras verweven waardoor er zo nu en dan nestjes of enkele kittens met lang haar worden geboren. Deze kittens zijn nog niet als ras erkend, hetgeen er mogelijk binnenkort wel van gaat komen.
De brit was de meest geshowde kat op de eerste Engelse tentoonstellingen en Harrison Weir, de uitvinder van de kattenliefhebberij fokte zelf blauwe britten. In de jaren ’50 waren er nog maar zeer weinig britten. Enthousiaste fokkers hebben zich er toen op geworpen en exporteerden fokmateriaal naar Ierland en de landen van de gemenebest. Rond 1970 kwam hij in de VS waar hij als Brits blauw met zijn rustige loyale en gereserveerde aard onmiddellijk succes had. De Brits korthaar onderscheidt zich in een curieus aspect van de andere kortharen, de helft van de Brits Kortharen heeft bloedgroep B, een bijzonderheid.


Het karakter van de Brits Korthaar:

Katten van dit ras staan bekend om hun gelijkmatige en aangename humeur. De meeste katten zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk, en ze hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar zo speels als alle andere katten, maar daarna worden de meesten wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid in uw huis nooit zo nadrukkelijk blijken, het ligt niet in hun aard om luidruchtig aandacht te vragen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld te worden, en veel contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs. Ondanks hun zachte karakter vinden ze niet altijd alles maar best, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat beslist laten merken. Katten van dit ras gaan doorgaans goed om met soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meesten het prima vinden met kinderen. Een voorwaarde hiervoor is dat ze goed gesocialiseerd zijn

 

( Informatie bron ©copyright2004 Cattery "Britney" )